Fråga: dömer Gud oss som par?

INSÄNDARE TILL KONVERTITHJÄLPEN

”Salaam systrar, jag skriver detta med tårarna rinnande därför att jag har stor oro för min man. Han är muslim, inte konvertit som jag utan har varit muslim hela livet, jag oroar mig för hans tro.
Han klagar och gnäller så mkt över detta liv. Vi har ett fint hus, friska barn, vi älskar varandra, vi har pengar, vi saknar inget Alhamdullileh. Han kan komma hem och vara rasande ödet att det är stökigt eller vad som helst. Han slåss inte eller skriker inte men säger att han är trött på detta livet, mig, att det är kaos, han hatar vårt hus osv.

Är han inte rädd för Gud, hur vågar han???? Är det shayytan som sitter på hans axel och säger till honom vad han ska göra? ??
Är han inte rädd för att dö?
Jag vill komma till paradiset och vill vara en god människa och muslim, men när vi dör, dömer Gud oss som par eller individ? Kan mina föreningar ta honom till yennah eller hans onda mig till den andra platsen? ??

Säg till mig systrar, vad ska jag göra? ????”

 

Konvertithjälpen svarar:

Wa aleykum salam kära syster!
Tack för ditt meddelande. Vad fint av dig att värna om din mans tro. Och alhamdulillah, att du en gång har funnit Islam. Ma shaa Allah!

Ja syster, det kan vara lite svårt att säga vad det exakt beror på. Men du uttrycker att han har en kamp med detta livet. Att han är less på saker och ting i hans omgivning. Du skriver att ni ingenting saknar av det värdsliga, men hur är det med det spirituella? Skulle det kunna vara så att han hamnat lång ifrån Gud? Hus, pengar, barn, jobb osv. kan aldrig stilla ens behov av att ha Gud i hjärtat. Ber han? Önskar han leva ett enklare liv? Har han haft drömmar som inte gått i uppfyllelse? Lever han det liv han vill?

Skönt att höra att ni älskar varandra och att han varken skriker eller slåss, det är ett gott tecken. Något ni kan jobba utefter. Men förstår att ord likaväl kan såra. Kanske är du den starka i det hela här och nu. Kanske kan du stötta honom på andra sätt än det du redan gjort?

Snart är månaden Ramadhan här. Vad har ni för planer? Är ni praktiserande? Eller vad kan nästa steg bli för er? Finns det personer i din mans omgivning som gör honom gladare? Stunder då han mår bättre? Vad kan få honom att må bättre? Vad kan förena er som familj?

Som du säger kan Satan viska hemska saker i våra öron, så är det. Något du kan göra är att ta för vana att recitera Koranen hemma, eller iallafall lyssna på recitation av den. Det hjälper. Och på Ramadhan stängs Satan in och kan inte viska i våra öron.

Du behöver inte vara rädd att du ska hamna i helvetet för att din man skulle göra det. Gud dömer varje enskild individ. Inte som par. Tänk på Asiya som var gift med en hemsk tyrann: Farao. Gud gav henne gott men Farao ont. Hon är en av de fyra kvinnorna som lovades Jannah. Farao tilldelades helvetet.

Men nu ska vi inte tänka så om din man. Du gifte dig med honom, säkert av en fin anledning. Där inne finns nog ett gott hjärta. Ge inte upp ännu. Vi alla har saker vi kämpar med och vi alla behöver nog påminnas om döden dagligen. Vi är så glömska vi människor. Och så beroende av Gud.

Du som konvertit har säkert ett varmt hjärta som väckts av Gud, många uppväxta muslimer har liksom slumrande hjärtan. Kanske han behöver ett uppvaknade av något slag. Allahu alam (Gud vet bäst).

Det första jag skulle uppmuntra dig att göra är att be till Gud. Be med öppet hjärta att Han ska hjälpa dig. Han ÄLSKAR att hjälpa oss. Glöm aldrig det. Och fundera lite över frågorna ovan.

Må Gud underlätta för dig, förena dig och din man & ge er båda av det goda i denna värld och nästa!

Med böner