Fråga: Hur ska jag våga bära sjal? Orka med bön trots nattamning?

”…Jag ammar så jag kan inte fasta under ramadan men jag vill be. Men jag vet inte hur man gör, min man vill inte visa mig och jag har inte tid att komma till en moské eftersom jag har tre små barn. Men det är ingen ursäkt.

Jag har två frågor till till dig syster.

Jag vill bära sjal men jag vågar inte för att jag vet att mina föräldrar skulle bli upprörda (läs galna). Min pappa är 70 år och jag vet inte hur länge jag får ha honom i mitt liv och jag vill inte ha en konflikt med honom. Jag älskar och respekterar båda mina föräldrar och jag vill inte göra dem illa.
De är som de flesta svenskar ateister och det går inte att prata om tro överhuvudtaget med dem.

Vad tycker du om detta? Hur ska jag tänka?

Sedan undrar jag om detta med bön. Jag har en bebis som nattammar. Jag är ofta trött pga detta såklart. Hur ska jag orka få in bön? Tänker mest på natt- och gryningsbönen. Finns undantag? …”

 

Konvertithjälpen svarar:

Bönen är det absolut viktigaste att hålla fast vid. Vi har en guide på vår hemsida. Kika där.

Det är ju ett ganska känsligt ämne det där med föräldrar och när tron krockar. Islam säger att föräldrarna är oerhört viktiga och ska respekteras till varje pris, så länge det inte handlar om att gå emot Islam. Jag förstår att du bryr dig om dina föräldrar och det är jättefint. Men om du går emot Gud för att göra dem nöjda är det inte så bra. Gud ska komma först och du behöver inte frukta någon annan. Slöjan är ett skydd på många olika sätt. Många konvertiter märker hur den gör att goda människor som är bra för dem drar sig till dem och människor som inte är bra för dem drar sig bort. Jag tänker att en sådan fråga skulle vara lysande att ställa i vår Facebook-grupp, om du är med där. För att få andra systrars råd och stöd. För en sak ska du veta, du är definitivt inte ensam.

Jag förstår, hört flera andra ammande mammor som kämpar med bönen pga. trötthet av amningen. Men helt ärlig finns det inga undantag för bönen. Och det är helt och fullt för vårt eget bästa. Gud vill bara underlätta för oss. Jag tror faktiskt att om du får in rutin på bönen kommer du känna tvärtom, att den gör dig piggare och du får styrka under den tiden. Gällande Fajr har Gud redan gjort den kortare, bara två rakaat egentligen, går rätt snabbt. Bara ett par minuter. Skönt också att få ny styrka av Gud och bara vara i tankarna med Honom.

ws