Från brytande av fasta till inledande av fasta

Bryta fasta

Inom den islamiska medicinläran rekommenderar man ständigt att fastan bryts med lite ljummet vatten. Det är viktigt att avstå från att äta mycket. Det rekommenderas att avstå från att äta frukter vid denna tid. Dessutom rekommenderas det inte att äta onaturliga sötsaker. Detta eftersom dessa är onyttiga och minskar aptiten till den riktiga maten.

Vår rekommendation till dem som blivit svaga under dagen och inte klarat av hungern är att inte börja äta mat på en gång och avstå från att äta mycket. Det är väldigt nyttigt att låta dessa personer bryta sin fasta med naturliga sötsaker såsom dadlar och vatten, ljummen honungsaft (ljummet vatten blandat med honung och lite citron) eller några torkade mullbär. Detta eftersom dessa naturliga sötsaker tar bort svagheten som de upplevt.

Några rekommendationer om det som man vanligtvis brukar äta under denna måltid:

  • Ash/soppor och lätta, vattniga maträtter

Kornsoppa (ash) är en mycket passande maträtt för denna måltid. Denna maträtt sänker temperaturen i kroppen och ger kraft och energi efter att den har blivit svag på grund av fastandet. Dessutom bidrar den till att rensa mag- och tarmarna och har en laxerande effekt som förenklar jobbet för tarmarna.

  • Dadlar, russin, torkade mullbär och andra naturliga sötsaker

Traditionell halva (en sötsak gjord på sesam b.la) eller dadlar är passande att bryta fastan med. Dadeln får den fastande att återhämta sina krafter och rensar magsäcken. Profeten(S) sade: ”Det bästa som den fastande kan bryta sin fasta med är dadlar, russin eller en sötsak”. (Tebb al-Nabi, Tebb al-Sadiq, sid. 39)

  • Mandelvälling

För att göra denna rätt är det bäst att använda sig av mandelmjöl eller brunt rismjöl och som sötningsmedel använda sig av honung, vindruvsirap och dadelsirap.

  • Bröd, ost och bladgrönsaker

Det är inte passande att äta lättsmält mat som lätt omvandlas till dåligt slem i magsäcken. Därmed rekommenderas det inte att äta vattenmelon, melon, grönsaker och annat som lätt blir ruttna i den fastandes magsäck. Ost och andra mejeriprodukter orsakar också att detta dåliga slem kvarstår i magsäcken. (detta gäller endast när man bryter fastan)

  • Direkt efter kvällsmat

Efter att ha ätit kvällsmat och vilat tillräckligt länge, börjar kroppen med matsmältningsprocessen. Denna process tar två timmar för kroppen att utföra. Under den tiden rekommenderas det inte att äta något alls. Detta för att ge magsäcken chans att göra sitt jobb.

  • Frukt

Det går att använda sig av frukt istället för drycker. Den bästa tiden för att äta frukter är två timmar efter maten och en timme efter drycker. Det rekommenderas att äta vattenmelon, sura körsbär, körsbär, melon, mogen aprikos och andra passande frukter för årstiden.

  • En halv timme innan sömnen

Det är bäst att avstå från att äta och dricka en halv timme innan sömnen för att ha en bra och djup sömn. Dock är det bra att äta några dadlar med ett glas mjölk innan sömnen om magsäcken är helt tom och ingen fet mat konsumerats.

  • Måltiden innan gryningen

Det är viktigt att äta en naturlig och hälsosam rätt under denna måltid. Tänk på att tugga maten ordentligt då det underlättar för matsmältningen och upptaget av näring. Det rekommenderas att bli klar med sin mat tjugo minuter innan morgonbönen för att ha god tid för drickandet.

När det kommer till mat som äts under denna måltid så är det viktigt att tänka på att det ska vara mat/födor som ger mycket energi samt är tillräcklig fuktiga för att göra kroppen fuktig.

  • Innan morgonbönen

I det fall man har ätit vegetariska rätter eller råa födor rekommenderas det att dricka ett glas vatten eller honungsaft.